tisdag
dec132011

Artikel i Aftonbladet

För 50 år sen blev Eric, 75, fånge i Kongo

För ett halvt sekel sedan skickades de första svenska FN-soldaterna till inbördesstriderna i Kongo. Drygt 6 000 svenskar tjänstgjorde i en blodig och brutal konflikt. 19 förlorade livet. Det hade Eric Brage, 75, hade kunnat bli ytterligare en siffra i statistiken.

I dag är det 50 år sedan Eric Brage och hans kamrater tillfångatogs i Kongo.

– När de anföll norrmannen med macheten trodde jag slutet skulle komma för oss alla, säger han.

Klicka här för att ladda ner artikeln som pdf.

söndag
nov132011

"Vi flög på en vägkarta"

Tio svenska piloter gör sig redo för strid i Libyen. 
Det är första gången svenska stridsflygplan är i strid sedan kriget i Kongo - där piloten Åke Christianson, 75, var med. 
- Vi flög på en vägkarta där sjöar var blåa, land var gult och städer var vita, berättar han för Expressen.se.

Läs hela artikeln på Expressen.se

söndag
nov132011

Kongomedaljer – efter 48 år!

Vid en ceremoni fredagen den 23 oktober 2009 på Artillerigården utanför Armémuseum i Stockholm medaljerades tretton Kongo-soldater för sina insatser den 14 -16 september 1961 i Katanga. Svenska KP-bilar bemannade med förare och kulspruteskyttar gick vid två skilda tillfällen i täten för irländsk och indisk trupp i kolonn för att rädda ett irländskt kompani i Jadotville, som var inringat av Katangas gendarmeri. Vid bron över floden Lufira mötte de ett övermäktigt fientligt motstånd, varvid de svenska soldaternas insatser spelade en avgörande roll. Förslaget att svenskarna skulle hedras med medaljer kom från irländskt och indiskt håll – men glömdes bort.

Medaljutdelaren, Sveriges ÖB, general Sverker Göransson, citerade bl.a. i sitt tal det indiska kompaniets chef, Major Sham Manglas:

”Fienden sköt från alla håll med granatkastare och automatvapen och anföll oss till slut rent fysiskt, då de var överlägsna i antal; dessa två pansarbilar blev vår räddning; det var tack vare modet, uthålligheten och djärvheten hos dessa svenskar på pansarbilarna som höll fienden stången. Och på så sätt skyddades och räddades den gemensamma kolonnen. Denna dag var hela kolonnen utsatt för dödsfällor på många platser och vid flera tillfällen, från såväl marken som luften. Mitt hjärta är fullt av beröm för dessa ungdomar som kämpade likt lejon och räddade konvojen från fullständig förintelse. Efter talet delade ÖB ut Försvarsmaktens belöningsmedalj i guld för internationella insatser till:

Per-Arne Andersson Gävle, Arne Björklund Örebro, Lennart Gavelin Storuman, Bo Holmér Mjölby, Ivan Johnsson från Hovmantorp, Lennart Holmgren Gamleby, Sven-Erik Lundahl Forsbacka. Icke närvarande var Rolf Lindberg, Ängebo, och Bertil Swärd, Voxtorp. De medaljeras senare.

Fyra av de soldater som ÖB beslutat att tilldela medalj finns inte längre bland oss. De tilldelas medaljerna postumt. De är:

Rune Ekberg, från Lönsboda, Ivar Kaati från Juoksengi, Jonny Jonsson Hudiksvall och Torsten Kers från Leksand. Medaljerna kommer att överlämnas till deras anhöriga i särskild ordning.

 I den högtidliga ceremonin deltog Arméns musikkår. Fyra veteraner paraderade med ÖB:s tretungade fana, FN-fanan samt Fredsbaskrarnas - och Kongo-veteranernas föreningsfanor. Ett 100-tal personer bevittnade ceremonin, varav ett 70-tal veteraner i blå baskrar. Arrangemanget var ett led i invigningen av utställningen ”Fredssoldater i Utlandsstyrkan” på Armémuseum, som därefter kunde besökas.

ÖB gav senare middag för medaljörerna och särskilt inbjudna på Rest Borggården på Armémuseum.

Bror Svärd

Page 1 ... 2 3 4 5 6